Vores ture / Norge på Cykel 1985

Norge på Cykel 1985

2013, jeg sidder her og prøver at huske 28 år tilbage. >>28 år<< helt vildt, men det er fakta, lidt uhyggeligt og svært at beskrive, men fakta er det er det.

Jeg er idag 53 år og Hanne er 50 år. Vores første cykeltur var helt fantastisk og har med 100 % sikkerhed været grundlaget for alle vores fremtidige ture. Faktisk var det på denne tur, drømmen om at cykle rigtigt langt blev født, måske rakte drømmen ikke helt til Nordkap, men i hvert fald bare langt op i Norge.

På denne vores første cykeltur mødte vi andre cyklister, der som os selv var på tur. Disse andre cyklister syntes dog noget mere øvede, deres udstyr var trimmet til udendørsliv og langturscykling, hvilket vi beundrede og lærte af. Faktisk var vores oplevelser af de turcyklister, som vi mødte så inspirerende, at det blev vores store samtaleemne, når der skulle planlægges ferier.

Cykler:

De cykler og det grej vi dengang for 28 år siden medbragte viser hvilken udvikling, der har været i alle disse år. Cyklerne vi kørte på var: Jimmy: Batavus herrecykel med 3 gear. Hanne: Raleigh damecykel med 3 gear.

Man kan sige meget positivt om vores to cykler i 1985, men i fjelde egner de sig bedst til nedkørsler, hvorimod det var noget af en kamp at komme op ad et fjeld. Således husker jeg et stykke af ruten fra Lillehammer over fjeldet mod Fagernes, hvor det tog os 6 lange timer at komme op og blot 20 min. at komme ned igen.

Udstyr:

Vores tungt læssede cykler fik dengang, som idag, folk til at spærre øjnene op, når vi forserede den ene fjeldtop efter den anden. Og lad det være sagt med det samme "Vores cykler var og er tungt læssede, VI ER STORFORBRUGERE AF UDSTYR" og vi hænger os ikke i hvad det vejer, men derimod om der er plads på cyklerne. En vigtig detalje havde vi dog som krav til udstyret, og det var, som det også er i dag, hvert enkelte stykke udstyr skulle om det var muligt, have mere end en funktion.

Vi havde således medbragt b.la. et 12 kg. tungt bommuldstelt med forkabine, to klapstole og en 6 litters vanddunk, 2 dunsovposer samt to luftmadrasser (med pumpe). Cykelvognen var fra byggemarkedet og vi havde selv lavet skærme og syet en presenningen til den.
Cykeltaskerne var vist også fra byggemarkedet og var absolut ikke vandtætte, derfor var alt pakket ned i affalds og fryseposer.
 
Til madlavning medbragte vi en enkelt gasbrænder, 2 gryder, 1 pande, 1 kedel samt div. grydeskeer.
Af mad havde vi sikkert medbragt en del fra DK, da der også dengang var dyrt i Norge.
 
Trods den megen bagage var oplevelsen af turen og det frie liv så betagende og inspirerende at vi cykler endnu.
 
Skrevet i 2013 
 
www.jimmy-hanne.dk