Vores ture / Norge på cykel 2012 / Nyt udstyr
Nyt udstyr 2012        Til forsiden
 
 
 
Vi roder og fylder nogen gange meget.Udover alt det normale udstyr som vi har med på alle vores ture, afprøvede vi i år nyt og spændende udstyr.
 
Læs herunder om dette nye udstyr og vores vudering.
 
Tropokort til GPS: Vi købte hos Marinetorvet.dk et nyt kort "tropo Europa". Kortet er helt fantastisk og super detaljeret, selv små vandrestier er der mange af, og så kan det beregne ruter og låse på vej. Alt samlet på et mimi SD-kort.
 
Det positive: billigt alternativ til Garmin's Tropokort og så er hele Europa på (også Island). Kan beregne ruter og højdekurverne er meget detaljeret.
 
Det negative: fandt ruter der absolut ikke kunne cykles på.
 
Gode råd: brug GPS med omtanke, det er elektronik og det kan gå i stykker. Det er det altid godt at have et rigtigt kort med, specielt på længere ture. Personligt er jeg vild med min GPS, men den skal bruges med omtanke, men især tropokortet gav mig en lærestreg, om hvem det er der i fremtiden bestemmer og godkender den endelige rute, nemlig "mig".
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 
 
E-WERK:                                                                
 
E-WERK er både, gejl, lir og fantastisk. E-Werk producerer strøm når du cykler, så enkelt er det og det virker.
 
Da jeg så E-WERK første gang, var E-WERKdet monteret på en fabriksny Koga cykel, der stod klar til levering fra min cykelsmed Michael hos Skansen Cykler. Michael fortalte om Werket, jeg var ikke i tvivl, dette vidunder måtte jeg have.
Og "vupti" næsten inden jeg fik set mig om, havde min gode cykelsmed skruet et nyt forhjul samme til mig og moteret E-WERK på min tur-cykel.
 
Ideen med E-WERKet var, at kunne oplade vores camera, telefoner, mp3-afspillere og ikke mindst at holde liv i vores GPS hver dag, uden at skulle købe sig fattig i batterier.
 
Ved at kunne have GPS'en tændt hele dagen, kunne vi når dagen var slut, se hele den kørte strækning, og endnu bedre, vi kunne se hvor mange højdemeter, der var kørt den pågældende dag.
 
Ifølge brugsanvisningen til E-WERK skulle man køre mindst 15 km/t for at det virkede, men på min cykel holdt det liv i GPS'en helt ned til 7 - 7,5 km/t.
 
Det positive: jamen, at være på lange ture og samtidigE-WERK elske elektronik er bare besværligt, men med E-WERK er man stort set selvforsynende og uafhængig, hvilket giver en dejlig følelse af frihed.
Med E-WERK følger et hav af ledninger, alle med USB i den ene ende, som passer i WERKET og med mulighed for at vælge det stik, der lige passer til den enkelte enhed i den anden ende.
 
Det negative: Systemet er 100% is, sne og vandtæt, det har vi påvist på vores tur i år, men ikke alt er vandtæt: USB stikket der går fra WERKET og videre er naturligvis ikke vandtætte, ej heller indgangen til den enhed som man ønsker at oplade. Dette giver udfordringer, der naturligvis er til at overse, når blot man er opmærksom på det. 
 
Gode råd: Garmins GPS Origon kan ikke oplades via USB "ØV GARMIN" så jeg måtte køre videre på almindelige batterier når, cyklen holdt stille. ALTERNATIV: Til E-WERK kan tilkøbes en batteripakke, der monteres på cyklen. Denne batteripakke oplades så, når cyklen kører, på den måde er der så strøm, når man så holder stille.
Da mit anlæg blev monteret lige op til, at vi skulle afsted, havde jeg ikke nået at teste det rigtig af, derfor var det en fejl, at jeg havde fravalgt batteripakken.
 
De forskellige enheder oplades med forskellige ampere og w, dette kan indstilles individuelt på E-WERK. Læs på dine opladere hjemmefra, skriv på en lap, hvad dine enheder har i "out put" sedlen tager du med og du er aldrig i tvivl om indstillingen til f.eks. dit camera. (De fleste bruger det samme).
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------ 
 
Olympus Tough:                                              
 
Pris ca. 1.400 kr. købt få dage før vi skulle afsted, da det kunne oplades via USB "jeg skulle jo gerne kunne bruge mit nye E-WERK".
 
Cameraet skulle være både støvtæt, vandtæt og stødsikkert.
 
Det positive:  Om cameraet er støvtæt går jeg ud fra, vandtæt er det ihvert fald, det er stensikkert efter at vi har holdt den vådeste cykelferie ever. 
Stødsikkert er det også efter en meget hårdhændet tur der for cameraets vedkommende toppede da Hanne faldt lige så lang som hun var, og klaskede cameraet lige ned i den norske undergrund.
Det er et enkelt camera, at finde ud af, og det tager billeder i rigtig god kvalitet.
 
Det negative: Knapperne til betjening er lidt små, men ok til gengæld er skærmen stor.
Max. antal sek. på selvudløseren er 12 sek. "øv" Olympus, men hvad kan man forlange for 1.400 kr. på et camera når en pizza i Norge let koster 200,- kr.
 
Gode råd: En god investering kan være et af de små fleksible tre-ben, der nemt kan skruges på de fleste cameraer. Med sådan et kan cameraet placeres sikkert næste overalt, og med lidt god løbetræning "ja så  kommer du også selv med på billedet (12 sek.)".
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Solsejl eller tarp om man vil.                           
 
Vores gode gamle og højt elskede solsejl måtte sidste år pensioneres. Over 200 gange har det været sat op, mest som sejl over teltindgangen, hvor det har givet læ for vind, ly for regn og forsynet os med kostbar udendørsplads.
 
Det gamle solsejl var af mærket Jack-Wolfskin og målte ca. 5 x 5 m. Det var ikke muligt for os at opspore et nyt i samme størrelse og mærke. Et nyt mærke dukkede op på nettet, nemlig Wolf-Camp, der med cirka samme mål og faconsyet, præcis som det gamle, opfyldte vores krav. Nu var det bare spørgsmålet "kunne det holde?".
 
Det positive: Størrelsen, det er faconsyet, kun 499.- kr. + fragt. Det holdt til den første tur og er hermed "godkendt". Det er nemt at pakke sammen, vægten ok og det er vandtæt.
 
Det negative: faktisk intet at sige, det skulle da lige være, at der følger to stænger med, to meget tunge jernstænger "tror jeg det er" "de røg lige til storskrald".
 
Vurdering: det holdt altså til vores første tur, en hvor det stort set regnede i 3 uger. Vind havde vi til gengæld ikke rigtigt noget af, så om det ville kunne klare de hårde kastevinde, der kan oppstå i fjeldet, eller 30 sek/m. på Island, ved vi endnu ikke.Læ over en bænk
Men ellers et fedt solsejl, som jo også kan bruges som et nødtelt, det er hurtigt sat op, massere af barduner og har man som os altid to sæt vandrestave, så kan man på få minutter skabe både ly og læ.
 
 
 
 
 
www.jimmy-hanne.dk