Tips og råd / Overlevelse i trafiken
 
Tæt tung trafik E4 Sverige /2006)
 
Tung tæt trafik Sverige (2006)
 
 
 
At møde dyr gående løst på vejen er en oplevelse, men det kan være farligt, især hvis der kommer biler og man som cyklist får skræmt dyerne. Kør altid stlle og roligt for at undgå at skræmme, (alternativt skynd dig forbi) især får og rener kan virke lidt tumpede og bliver hurtigt skræmt af cykler.

Overlevelse i trafiken

At overleve som cyklist i trafikken er ikke kun et spørgsmål om at du altid passer på, altid ser dig for, rækker armen ud o.s.v. o.s.v.

 
Selvfølgelig skal man passe på i trafikken, men spørgsmålet er passer biler, busser og lastvogne på dig?
 
Jeg er sikker på at alle i trafikken passer på og ingen implicerer sig selv i en trafikulykke, hvis det kan undgås.
 
Jamen hvad går så galt når ulykken alligevel sker?
 
Faktorere som hastighed, vejrforhold, vejforhold, reaktionstid, mobiltelefoner, synlighed og tankeløshed spiller en afgørende rolle for om ulykker sker eller ikke sker.
 
Hvad kan man gøre som cyklist i trafikken?
 
Taktik for cyklister i trafikken:

At cykle taktisk i trafikken vil sige, at du cykler, så du tilgodeser dig selv og din videre vej frem på en sådan måde, at du undgår at generer andre trafikanter.

HUSK at gøre dig synlig i trafikken

Eksempel på taktisk kørsel:
  • Tag en refleksvest på (især på større veje med megen trafik, i dårligt vejr og i byer). (refleksvesten sender et positivt signal til bilister om, at du gerne vil ses! "og at du faktisk har gjort noget for at blive set").

  • Lyt, følg og orienter dig hele tiden i trafikken (hvad kommer bagfra?).

  • Gør dig bred (uden at provoker, selv små provokationer kan få en ellers rolig bilist op i det røde felt).

  • Vis andre trafikanter, at du har set dem.

  • Tuneller: Cykellygter og reflekser skal være synlige og der kan ikke være nok af dem. Det en god ide at overplastre sin cykel med lys og reflekser.

  • Tuneller: Aftal med eventuel makker om hvad i gør, hvis/når der kommer trafik mens i er i tunellen.

  • Hold jer tæt sammen så trafik bagfra kan overhale jer begge på en gang. Bliver i usikre så vær på forhånd enige om at holde ind til siden. (Stands og sæt højre fod ud til siden og læn dig væk fra vognbanen. I nogle tuneller er der god plads mens der i andre ....!)

 

Flere cyklister:
  • Kør så tæt at biler kan overhale flere cykler på en gang.

  • Den ene cyklist kører tæt på rabatten, mens den anden gør sig en anelse bred ud mod vejen. Når man fornemmer at trafikken bagfra er nær, retter begge cykler stille og roligt ind på linie.

  • Aftal hvad i gør, hvis en uventet eller farlig situation skulle opstå. Hold kontakt til hinanden og orienter hinanden om hvad i gør eller om hvad der måske kommer bagfra ("råb" "2 campingvogne bagfra " "jeg standser" "hul i vejen"  "dyr på vejen" o.s.v.).

www.jimmy-hanne.dk